1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...

Sveriges största parkourhall i Sundbyberg

I helgen invigdes en 900 kvadratmeter stor parkourhall i Ursvik i Sundbyberg. Hallen blir Sveriges största och drivs av den snabbt växande föreningen Street Mentality.

Lokalerna användes senast som ett tillfälligt evakueringsboende för flyktingar men nu ska det bli ungdomsverksamhet i den 900 kvadratmeter stora hallen.

– Vi har byggt och ritat allt själva, sedan har vi stämt av med snickare och byggingenjörer som har kontrollerat att allt är säkert, säger verksamhetsansvarig för Street Mentality Jesper Eriksson.

Allt fler tjejer och nyanlända ansluter

Föreningen Street Mentality startade sin verksamhet i mars 2015 och har redan över 250 medlemmar varav ungefär 25 procent tjejer. Men de hoppas kunna dubbla sitt medlemsantal snabbt när hallen nu öppnat.

– Vem som helst som skulle hoppa i den här hallen skulle älska det, jag tror inte ens man tänker på att man tränar, säger Jesper Eriksson som också berättar om hur de lockat fler nyanlända att börja träna.

– Förra året gjorde vi mycket aktiviteter för nyanlända med gratisträningar och de slussas sedan in i den vanliga verksamheten och börjar träna med alla andra, säger han.

Ny sport

Parkour är ett franskt begrepp och blev en sport först i början av 80-talet. I grunden handlar det om att ta sig över olika hinder i stadsmiljö – utan att använda hjälpmedel. Bakgrunden finns att hitta inom militärövningar som hinderbana och i den gamla militärhallen i Ursvik ska också de mer trickinriktade systergrenarna tricking och freerunning få plats.

– Man kan träna här i en säker miljö och för de som satsar lite mer och vill bli bättre kan man träna på lite svårare tricks och utvecklas. En sådan här hall lockar också äldre ungdomar som tyvärr slutar med idrott ganska tidigt, säger Jesper Eriksson.

Fler lokaler kan delas ut

Det är kommunen som upplåter lokalen i Ursvik som ligger fem kilometer från Sundbybergs centrum. Och Sundbybergs kommunalråd Johan Storåkers (L), öppnade också för att ge fler föreningar lokaler.

– Vi håller på med en stor anläggningsanalys och visst ska vi titta på det under året. Sundbyberg växer oerhört och då är föreningar inom idrott, kultur och bildning väldigt centrala, säger han.

Källa: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/sveriges-storsta-parkourhall-ligger-i-sundbyberg

Random Posts

LOAD MORE