1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Inga Röster Än)
Loading...

Räddade kvinna ur isvattnet

Kvällen var kolsvart, och vattnet var iskallt.
Där ute låg en kvinna.
Bara minuter efter biljardspel på ungdomsgården befann sig Muhammed Raza och Hampus Pettersson mitt i ett räddningsdrama vid Eolshäll i Hägersten.


Det var en vanlig kväll förra torsdagen på ungdomsgården i Axelsberg. Kompisgänget från Sätra hade hängt där fram till stängningsdags. I stället för att ta tunnelbanan hem som de brukar bestämde de sig för att ta vägen längs med vattnet.
Nära Eolshäll såg de något guppa i det kolsvarta vattnet någon meter från en isig klippa.
– Det såg ut som en boj, en sådan där man använder till båtar, säger Hampus Pettersson.
Snart insåg de att det var en människa de såg.
– Vi ropade på henne. Vi kunde höra att hon andades lite grand, säger Muhammed Raza.
Panik bröt ut bland pojkarna. De skrek olika saker till varandra om vad de skulle göra.
Muhammed försökte stå kvar på det glashala berget i anslutning till vattnet. Hampus började ringa 112 och söka position och en pojke sprang för att be om hjälp vid husen i närheten.
Muhammed böjde sig ut och greppade kvinnans ena hand.
– Jag höll i hennes hand och kände hur nära jag var att själv ramla i. Jag kan knappt simma så jag var livrädd, säger han.
Han lyckades få henne upp en bit på klippan, men det var omöjligt att få upp henne helt och hållet.
Minuterna kändes som timmar innan Lena Haabma som bor i närheten kom rusande.
Tillsammans lyckades hon och Muhammed få ett ordentligt grepp om kvinnan. Samtidigt höll några andra Muhammed i ett stadigt grepp.
– Det var iskallt ute. När hon var uppe lade vi våra jackor omkring henne. Lenas man kunde konstgjord andning, så kvinnan andades i alla fall när ambulansen åkte, säger Muhammed.
Hur kvinnan hade hamnat i vattnet hamnade är oklart.
Södersjukhuset, dit hon fördes, lämnar inte ut några uppgifter men Karin Solberg, informationsansvarig vid Söderortspolisen, uppger att de inte har fått någon återkoppling om ett dödsfall, vilket de skulle fått om utgången varit den värsta.
Muhammed var så omtumlad efter händelsen att han inte kunde sova de två första nätterna. Han funderade mycket på om kvinnan hade klarat sig eller inte.
– Man vaknar en timme och sover en. Efter ett par dagar stötte jag på en polis i Sätra centrum och frågade om han visste om hon hade klarat sig. När han sa att hon hade överlevt kände jag mig lugnare.
Leena Haabma, som hjälpte Muhammed Raza och Hampus Pettersson vid räddningsarbetet, tycker att killarna uträttade ett stordåd. Hon berättar att hon och hennes familj genast förstod att något allvarligt hade hänt då de hörde rop och bultande på ytterdörren.
– Jag, min man, vår dotter och hennes pojke rusade ut för att hjälpa. Men jag vill verkligen poängtera att det var de fantastiska grabbarna som uträttade stordåd.
– De såg henne, lyckades få tag i en arm, larmade 112 och oss som bor i närheten. Och Muhammed höll i henne med risk för att själv ramla i det iskalla vattnet.
Efter dramat känner Muhammed att man borde lära sig mer om livräddning.
– Man vet aldrig när det händer någonting. Hela Sverige borde lära sig hur man gör, säger han.
Källa: issäkerhet.se

Random Posts

LOAD MORE