Random Posts
LOAD MORERissne hemtjänst har blivit ÄTUP-certifierade!
Rissne hemtjänst har nyligen blivit certifierade av ÄTUP, vilket markerar ett stort steg framåt för bättre näringslära och förebyggande av undernäring bland äldre. Genom ÄTUPs utbildningsprogram har personalen vid hemtjänsten […]
Så många vårdmiljoner får Sundbyberg
Nu presenterar landstinget hur många miljoner kronor som kommer tillfalla vårdcentralerna i länet. Sundbyberg kommer få en ökning på 2,8 procent. 2017 beräknades Sundbyberg få 81,8 miljoner kronor. För 2018 […]

Rätt hemstädning
Hemstädning kan verka simpelt, men i verkligheten är det en riktig konst. Vilka verktyg eller medel man ska använda är absolut inte alltid en självklarhet och för en privatperson som […]
Europeiska lärare uppskattar Grönkullaskolan
Grönkullaskolan hade nyligen nöjet att välkomna lärare från flera europeiska länder. Skolan visade sitt stora hjärta och besöket blev mycket uppskattat. Redan från morgonen välkomnades gästerna av sång från klass […]
Fredriksdal – en ny del av Södermalm
Snart kommer Södermalm växa ihop med Hammarby sjöstad.
Runt 400 bostäder, ny bussdepå och kontorslandskap ska göra att stadsdelarna limmas ihop.
Det surrar, bankar, och dånar längs med kajen vid Skanstullsbrons sydöstra brofäste.
Här växer det fram – bostadsområdet som gör att Södermalm växer ihop med Hammarby sjöstad.
Det gamla hamn- och industriområdet i Fredriksdal kommer att förvandlas till en stadsdel med bostäder, en stor bussdepå och stora kontorslandskap.
– Det kommer att bli en bättre entré till Sjöstan, som en naturlig fortsättning på Södermalm. I dag är platsen ett ingenmansland, säger Martin Skillbäck, projektchef i Stockholms stad.
Längs med vattnet ska det byggas en ny kaj med bryggor som kan användas av allmänheten.
Mellan bostadshusen kommer det att anläggas en ny lokalgata och längs med kajstråket finns det plats för restauranger och kaféer.
Den nya bussdepån kommer att ligga i områdets östra del. Den kommer att ersätta bussgaraget som i dag finns på Bondegatan. Där kommer det, som Lokaltidningen Mitt i tidigare berättat om, i stället byggas runt 1 100 bostäder.
– Det måste ligga hyfsat centralt. Vi har tittat på olika lägen, och detta var det bästa, säger Martin Skillbäck.
Det stora fjärrvärmeverket och betongfabriken som ligger granne med Fredriksdal i södra Hammarbyhamnen kommer att finnas kvar.
Men de bägge industrierna ska integreras bättre i stadsbilden och ramas in av nya kontorsområden.
Söder om Fredriksdal kommer det också att byggas kontor, landmärket blir ett 28-våningar högt hus.
Att förtäta och låta stadsdelar växa ihop med varandra är ett relativt nytt stadsbyggnadsideal i Stockholm. På 1950-talet tänkte man helt tvärtom. Då ansågs staden som bullrig, störande och något som man gärna ville undvika. Bo skulle man i stället göra bekvämt i sin förort.
Nu är idealen annorlunda.
– Nu efterfrågas en annan typ av stad med intensivare stadsmiljö, säger Lars Marcus, professor i stadsbyggnad på KTH.
Att hamnområden och industrierna försvinner från städerna är ett fenomen som finns i hela Europa.
– Det blir en mer tillrättalagd stadsmiljö. Den kommersiella staden som passar kaffe latte-kulturen. Man städar bort det som inte passar in i stadsbilden, säger Lars Marcus.
FAKTA
Nya Fredriksdal
Här byggs 370 lägenheter, bussgarage för 130 SL-bussar, 20 0000 kvadratmeter kontor, en ny kaj med bryggor och en lokalgata.
Bygget är i full gång. Inflyttning i lägenheter 2016.
Helt färdigbyggt: 2018.
Källa: Stockholm stad